Dlaczego kobiety spożywają
mleczko pszczele?

Mleczko pszczele jest naturalnym źródłem estrogenów i progesteronu. Znajdują się w nim również duże ilości sterydów, które biorą udział w sterowaniu licznymi funkcjami organizmu kobiecego, w tym owulacji, menstruacji, płodności, regulacji temperatury ciała, sprawności seksualnej i libida. W wyniku nieprawidłowej pracy gruczołów żeńskich, często może powstawać niedobór lub nadmiar hormonów. Estrogeny i progesteron są także sterydami.

Mleczko pszczele jest również skuteczne przeciwko chorobom piersi, szczególnie w przypadku mastopatii oraz obolałych, opuchniętych piersi. Poprawa następuje zazwyczaj w ciągu dwóch tygodni. Podczas badań udokumentowano, że wpływa pozytywnie na torbiel piersi, ból, zapalenie.

Mleczko pszczele wzmaga popęd płciowy poprzez zwiększenie witalności i kondycji. Kobiety, które regularnie spożywają mleczko pszczele, w większym stopniu pragną seksu. Mleczko pszczele czyni stosunek płciowy jeszcze bardziej satysfakcjonującym przeżyciem.

Mleczko pszczele zwiększa poziom hormonu luteinizującego wywołującego owulację, którego odpowiednia ilość jest potrzebna w przypadku nieregularnego cyklu miesiączkowego bądź nieprawidłowego działania jajników. W przypadku tych dolegliwości należy wzbogacić dietę o mleczko pszczele, z dzienną porcją 1-2 gramów, na okres 28 dni. Po tym czasie należy zrobić przerwę. Takie kuracje zaleca się 6 razy do roku. Mleczko pszczele można spożywać w pierwszych dwóch miesiącach ciąży – 1 g na czczo, 30 minut przed posiłkiem.

W 2004 roku w Klinice Ginekologicznej w Sofii przeprowadzono badania, w których brało udział 55 kobiet będących w okresie przekwitania. Podczas kuracji 90-dniowej panie dostawały dziennie 0,5-1 g mleczka pszczelego. Objawy menopauzy tj. zaburzenia rytmu serca, krążenia, osteoporoza, nadmierne owłosienie, w większości przypadków całkowicie zanikły.

Mleczko pszczele zawiera następujące składniki: 67% woda, 12,5% białka, 11% cukry proste, 5% kwasy tłuszczowe, minerały, enzymy, pro-hormony, substancje o działaniu antybiotycznym, niezbędne aminokwasy.

W dużych ilościach znajdują się w mleczku pszczelim witaminy z grupy B takie jak B6, B7, B8, B9, B12. Bogate jest również w minerały: potas, wapń, sód, cynk, żelazo, miedź, mangan. Jest naturalnym źródłem acetylocholiny i kwasu 10-HDA (kwas trans-10-hydroksy-2-decenowy) o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych oraz przeciwirusowych, który wzmacnia organizm chroniąc go przed chorobami i pomaga zwalczać wolne rodniki.

Działanie wzmacniające układ odpornościowy

Wg badań mleczko pszczele poprawia parametry immunologiczne. Jego regularne spożywanie zwiększa zdolność białych krwinek do oczyszczania organizmu z toksyn, bakterii, a nawet komórek nowotworowych.

Mleczko pszczele ma podwójny mechanizm działania: z jednej strony bezpośrednio dezynfekuje, a z drugiej strony chroni układ odpornościowy. W 1978 roku lekarze we wschodniej Europie przeprowadzili interesujące badanie, podczas którego stwierdzili, że mleczko pszczele hamuje rozwój wirusa opryszczki, który z kolei prowadzi do opryszczki narządów płciowych. W 1998 roku naukowcy z Brazylii udowodnili, że ma właściwości przeciwgrzybicze, zaś w 1995 roku egipscy lekarze odkryli, że wykazuje działanie antyspetyczne nawet względem tak silnych bakterii jak gronkowiec i E.cola.

WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2017