Działanie pierzgi

PierzgaCywilizacje Azteków, Majówi i Inków stosowali pierzgę jako środek odmładzający. Rosyjscy naukowcy wraz z rumuńskimi i francuskimi badaczami przeprowadzili wiele badań z produktami pszczelimi i doszli do wniosku, że wszystko co znajduje się w pierzdze ma pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Kolor pierzgi jest bardzo ważny, ponieważ świadczy o jej świeżości i zawartości substancji odżywczych. Charakteryzuje się brunatną barwą, ma delikatny gorzki zapach oraz kwaskawy smak ze względu na bardzo niską wartość pH (3,5-4,5).

Spożywanie pierzgi wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu człowieka.

Obszary działania pierzgi

Działanie wzmacniające zdrowie: pierzga poprawia ogólny stan organimzu, może powodować uczucie euforii, zwiększa sprawność fizyczną i umysłową.

Układ trawienny: pierzga przywraca równowagę flory jelitowej, która często jest naruszona przez przyjmowanie antybiotyków. Ponadto wzmaga procesy detoksykacji. Spożywanie pierzgi znacznie łagodzi dolegliwości występujące przy radioterapii, np.: wymioty, mała liczba krwinek czerwonych, brak apetytu, osłabienie czy złe samopoczucie.

Wytrzymałość, Stres: pierzga zwalcza stres, depresję i zaburzenia pamięci. Dodaje energii oraz odmładza.

Prostata: według najnowszych obserwacji wykazano korzystny wpływ pierzgi na powiększoną prostatę.

Zapalenie stawów: dzięki dużej zawartości kwasu dekanowego i pantotenowego pomaga zwalczać zapalenie stawów.

Pediatria: pierzga jest również stosowana u wcześniaków i dzieci do 7 roku życia, w przypadku anemii, zapalenia płuc oraz zakażeń bakteryjnych.

Ciśnienie tętnicze: duża zawartość acetylocholiny (1,2 mg/gr) w pierzdze pomaga uregulować ciśnienie krwi.

Naczynia krwionośne: występujący w pierzdze ruten przyczynia się do wzmocnienia i elastyczności naczyń krwionośnych, a także odgrywa ważną rolę w zapobieganiu zawałom serca, udarom mózgu.

Dieta: pierzga może stanowić fundament diet odchudzających. Zmniejsza apetyt, pobudza pracę jelit.

Pierzga zwiększa działanie nadnerczy, powodując tym samym uwalnianie hormonów, które biorą udział w metabolizmie węglowodanów.

Hormony płciowe: znajdujące się w pierzdze hormony płciowe (estradiol, testosteron, progesteron) poprawiają życie seksualne i zwiększają siłę mięśni.

Laktacja: w kobiecym organizmie przyczynia się znacząco do pobudzenia laktacji. Poprzez działanie na naczynia krwionośne skóry, przywraca jej piękno i blask.

Zakażenia: pierzga ma działanie antyseptyczne, dezynfekujące, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Detoksykacja: oczyszcza organizm. Jest doskonałym źródłem potasu i witamin z grupy B.

Nerki: stosowana w przypadku przewlekłej niewydolności nerek.

Jama ustna: pierzga jest skuteczna w leczeniu krwawienia dziąseł.

Problemy skórne: wpływa korzystnie na różne rodzaje cery. Pomaga zwalczać zaczerwienienie skóry oraz inne objawy, które mogą się na niej pojawić.

"Jestem pracownikiem naukowym, pracuję zatem umysłowo. Moja praca wymaga dużej koncentracji i zapamiętania wielu treści. Od kiedy stosuję mleczko pszczele praca moja jest zdecydowanie wydajniejsza. Wcześniej, by walczyć ze zmęczeniem piłam 3 kawy dziennie, teraz wystarczy jedna mała. Zauważyłam również, że mleczko pszczele nie tylko niweluje zmęczenie, ale dodaje energii i wigoru ciału. Włosy, cera są zdrowsze, kondycja lepsza, umysł bardziej skoncentrowany. Polecam wszystkim tym, którzy chcą się czuć dobrze przez cały dzień."
ML • Warszawa
Zobacz inne opinie
WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2017