Działanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli jest jednym z najczystszych i naturalnych produktów spożywczych. Jego niesamowita wartość odżywcza jest już znana od wieków.

Dwie mocne strony pyłku pszczelego:

  1. Zmniejsza apetyt, dlatego można śmiało wspierać się nim podczas odchudzania.
  2. W dużym stopniu wspomaga detoksykację jelita grubego, żołądka i wątroby.

Pyłek pszczeliPyłek jest skutecznym środkiem dla dzieci, młodzieży i dorosłych w każdym wieku. Jest naturalnym artykułem spożywczym, który zawiera wszystkie 22 aminokwasy, z których zbudowane jest ciało ludzkie

Pszczoły zbierają wyłącznie te ziarna pyłku, które mają najwyższą wartość odżywczą, a także te, które są bogate w azot. Niewiele osób jednak wie, jak ważny dla ludzi jest azot.

Pszczoły lądują na kwiatach, szukają ziaren pyłku i mieszają najlepsze pyłki z nektarem bądź miodem. Następnie obwijają je w tylne nogi i w ten sposób dostarczają bezpiecznie do ula.

Wszechstronne działania pyłku m.in. regulują specyficzne funkcje fizjologiczne w organizmie.

Właściwości pyłku pszczelego

Zdrowy człowiek spożywający regularnie pyłek pszczeli może doświadczyć:

• Pozbycia się problemu niedoboru witamin, aminokwasów i minerałów, zwłaszcza w okresie ciąży, karmienia piersią oraz w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego.

• Osiągnięcia optymalnej wydajności fizycznej i umysłowej.

• Większej odporności na czynniki zewnętrzne - silniejszy system odpornościowy.

• Zapobiegania zakłóceniom metabolizmu, które mogą prowadzić do różnych poważnych chorób.

Pyłek pszczeli zapewnia organizmowi substancje chemiczne, które tworzą gruczoły, mięśnie, włosy oraz najważniejsze organy. Zawiera również substancje potrzebne do regeneracji zużytych komórek bądź tkanek. Między innymi dlatego występuje jako składnik w wielu kremach do twarzy.

Pyłek świetnie wpływa na funkcje żołądka i jelit, jest skuteczny w przypadku przewlekłych zaparać czy biegunki.

Ponadto reguluje pracę jelit osłabiając bądź niszcząc szkodliwe bakterie, jednocześnie wspomaga wzrost korzystnych bakterii jelitowych.

Pyłek kwiatowy obniża wysokie ciśnienie krwi oraz stymuluje metabolizm.

Po spożyciu 2-3 łyżek surowego pyłku pszczelego, nie jesteśmy głodni przez pół dnia, w międzyczasie odczuwamy przypływ sił i energii, tym samym pyłek może wspierać niejedną dietę odchudzającą.

Pyłek pszczeli neutralizuje różne toksyny (również ze środowiska), syntetczne substancje oraz działanie kataboliczne dodatków do żywności, a tym samym wspiera produkcję zdrowych komórek i zapewnia lepszy stan zdrowia.

Mleczko pszczele
"Witam, Moja opinia o mleczku:
Kupiłem mleczko zapobiegawczo przed zimą - chciałem zdrowo ją przeżyć oraz drugie jako przeciwutleniacz na nowotwory (nie mam nic stwierdzonego) - uznałem, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Zimę przeżyłem nie chorując, a co do drugiego to nie wiem - i abym się nie dowiedział :) Dodatkowo jak zacząłem używać 0,5 g dziennie na czczo (po 2 tyg 1 g) to momentalnie przeszła mi chęć na słodkie i kawę rano. Ogólnie też zmniejszyłem ilość pitej kawy - na początku do jednej filiżanki na 3 dni (wcześniej 3 dziennie), później wróciłem do 1 kawy dziennie. Nie zamierzałem tego robić - przestałem mieć ochotę na kawę."
Łukasz • Poznań
Zobacz inne opinie
WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2017