Mleczko pszczele - właściwości i zastosowanie, również dla dzieci

Mleczko pszczele spożywane jest przez ludzi od wielu tysięcy lat. Jego korzystne działanie znali już Inkowie, Rzymianie czy Egipcjanie. Stosowali je do wzmocnienia ciała i umysłu. W starożytnym cesarstwie chińskim przypisano mu tajemnicę długiego życia.

W wielu krajach mleczko pszczele zostało oficjalnie uznane i wpisane na listę suplementów diety są też kraje, gdzie jest zatwierdzone jako lek. Każdy może je spożywać niezależnie od wieku czy płci. Mleczko pszczele regeneruje, stawia na nogi, jego działanie może być zauważalne już po 1-2 dniach.

Mleczko pszczele – właściwości

Mleczko pszczele ma zastosowanie przy licznych dolegliwościach zdrowotnych, łagodzi bądź zmniejsza ich objawy. Oto kilka z nich:

Detoksykacja: mleczko pszczele przyśpiesza oczyszczanie organizmu, ponieważ dostarcza wątrobie biologicznie aktywne składniki, w tym enzymy. Usuwa z organizmu szkodliwe substancje, takie jak alkohol czy nikotyna. Przywraca witalność oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Niepłodność: mleczko pszczele jest doskonałym wyborem dla par, które od dawna starają się o dziecko. Jego bioaktywne działanie zwiększa płodność. Stymuluje owulację, pobudza laktację. Zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i może zapobiec anemii w ciąży.

Układ odpornościowy: mleczko pszczele zwiększa odporność na zakażenia, infekcje. Znajdujące się w nim biologicznie aktywne składniki intensywnie stymulują wytwarzanie przeciwciał i leukocytów. Neutralizuje wirusy i bakterie wywołujące stany zapalne oraz zakażenia.

Funkcjonowanie mózgu: mleczko pszczele wzmacnia układ nerwowy, poprawia kondycję, samopoczucie, dodaje witalności. Skuteczne walczy z bezsennością, poprawia zdolność koncentracji oraz wzmacnia pamięć

Stres: normalizuje działanie nadnerczy produkujących hormon antystresowy oraz wydzielający adrenalinę. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego współczulnego i przywspółczulnego, zwiększając w ten sposób odporność na stres.

Poziom cukru: mleczko pszczele wpływa na regenerację wysepek Langerhansa znajdujących się w trzustce i odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Jest w stanie wyeliminować występujące wraz z cukrzycą zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Odchudzanie: regularne spożywanie mleczka pszczelego równoważy metabolizm organizmu, zmniejsza uczucie głodu. W celu odchudzania zaleca się jego spożywanie wraz z pyłkiem.

Niedobór hormonów: mleczko pszczele znacznie redukuje ryzyko chorób związanych z niedoborem hormonów. Ponadto zwiększa witalność i poprawia samopoczucie.

Menopauza: mleczko pszczele jest w stanie niwelować objawy menopauzy, w tym osteoporozę.

Układ sercowo-naczyniowy: mleczko pszczele korzystnie wpływa na jego pracę, poprawia krążenie krwi, wzmacnia serce, normalizuje ciśnienie krwi, spowalnia miażdżycę, może zapobiegać rozszerzaniu naczyń. Obniża również ryzyko zawału serca.

Narządy wewnętrzne: mleczko pszczele reguluje działanie wszystkich zasadniczych organów i tkanek, przyśpiesza procesy gojenia (chorób serca, wątroby, nerek, pęcherza moczowego, astmy, zapalenia oskrzeli, skóry, błony śluzowej, próchnicy zębów, zaćmy). Aktywne składniki mleczka pszczelego docierają jednocześnie do ośrodka słuchowego, wzrokowego, dróg oddechowych, wątroby, nerek, serca, trzustki, mięśni oraz układu kostnego.

Sprawność seksualna: wywiera pozytywny wpływ na sprawność seksualną kobiet i mężczyzn, zwiększa potencję, libido oraz liczbę plemników.

Stawy i kości: mleczko pszczele łagodzi bóle stawów, wpływa na mobilność kręgosłupa.

Mleczko pszczele dla dzieci

Mleczko pszczele dobrze wpływa na osłabiony organizm dziecka, szczególnie w przypadku dzieci, które cierpią na niedorozwój jakiegoś organu, a także tam, gdzie normalna terapia okazała się nieskuteczna. U dzieci, które były źle żywione lub niedożywione, po 7 dniach spożywania mleczka, zaobserwowano zwiększenie masy ciała, apetytu i ogólną poprawę samopoczucia, ustąpiły problemy ze snem. Zastosowanie mleczka pszczelego u wcześniaków prowadzi do szybszego rozwoju, ponieważ wzmacnia ono i reguluje system odpornościowy.

Mleczko pszczele – zastosowanie

Aby stosowanie produktów pszczelich przyniosło pożądane efekty, należy odpowiednio stosować mleczko pszczele. Jak stosować czyste pszczele mleczko? Można je spożywać, nabierając pod język odpowiednią ilość i poczekać 5 minut do całkowite wchłonięcia się. Ponieważ mleczko ma kwaskowy smak i kwaśny odczyn, osoby z wrzodami żołądka powinny łączyć go z miodem w proporcji 2:100. Oznacza to, że na 100 g miodu powinniśmy dodawać 2 g mleczka. Dbajmy o jakość miodu oraz o naczynie, w którym mieszamy obie substancje. Unikajmy metalowych łyżek i naczyń, wybierajmy drewno lub surowce sztuczne, by naturalne kwasy nie wchodziły w reakcje z metalem.

Mleczko pszczele możemy także łączyć z kefirem, jogurtem naturalnym, herbatą czy twarogiem. Mleczko pszczele z którymś z tych produktów mieszaj na chwilę przed spożyciem, a mieszankę spożywaj na czczo i bardzo powoli, by proces trawienia zaczął się już w ustach.

"Jestem pracownikiem naukowym, pracuję zatem umysłowo. Moja praca wymaga dużej koncentracji i zapamiętania wielu treści. Od kiedy stosuję mleczko pszczele praca moja jest zdecydowanie wydajniejsza. Wcześniej, by walczyć ze zmęczeniem piłam 3 kawy dziennie, teraz wystarczy jedna mała. Zauważyłam również, że mleczko pszczele nie tylko niweluje zmęczenie, ale dodaje energii i wigoru ciału. Włosy, cera są zdrowsze, kondycja lepsza, umysł bardziej skoncentrowany. Polecam wszystkim tym, którzy chcą się czuć dobrze przez cały dzień."
ML • Warszawa
Zobacz inne opinie
WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2018