Propolis stosowany już od ponad 5 000 lat

Pszczoły istnieją na Ziemi od 60 milionów lat i produkują bardzo cenne subtancje, w tym też propolis, który ludzie gromadzą od tysięcy lat oraz stosują jako naturalne lekarstwo.

Starożytni Grecy używali propolisu do leczenia ropni, Asyryjczycy zaś do ran i guzów, a Egipcjanie do mumifikacji. Dziś propolis możemy spotkać w kosmetykach, kremach do twarzy, ale coraz więcej ludzi kupuje go w postaci płynnej jako suplement diety.

Ul pszczeli jest prawdziwą kopalnią złota. Można wydobyć z niego naturalne substancje, których działanie stosuje się w przypadku różnych dolegliwości. W XX wieku mleczko pszczele i propolis niesłusznie zostało zepchnięte na drugi plan, tuż za miód.

Arystoteles, grecki uczony i filozof, już w IV wieku p.n.e. przeprowadził badania dotyczące wpływu propolisu. Również w dzisiejszych czasach liczne badania kliniczne i laboratoryjne potwierdzają, że stosowanie propolisu rzeczywiście jest w stanie wspomóc zachować ludzki organizm w zdrowiu.

Propolis to lepka, żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z liści drzew, kor iglastych, pąków, a potem przekształcają i stosują ją do dezynfekcji ula. Powlekają nią wgłębienia, uszkodzenia i szczeliny w ulu, wzmacniają jego ściany i niszczą szkodniki, względnie bakterie, które szybko rozmnażałyby się w środowisku wilgotnym, parnym.

W propolisie w zależności od jego pochodzenia znajduje się: około 55% żywicy, 30% wosku pszczelego, 10% olejków eterycznych i 5% pyłku. Składniki te sprawiają, iż propolis jest w stanie walczyć z bakteriami, wirusami, grzybami, które mogłyby zainfekować ul.

Propolis można również zakupić w formie tinctury, czyli kropel, które są łatwe w użyciu dla ludzi.

Propolis jest skuteczny przede wszystkim w leczeniu zakażeń. Można nim zapobiegać infekcjom ran ciętych, obtarć, a także leczyć grzybicę stóp i paznokci, egzemę, opryszczkę, łuszczycę. Łagodzi ból gardła, wykazuje działanie antybiotyczne na drogi oddechowe, żołądek i układ trawienny.

Spożywając propolis można nie tylko leczyć przeziębienie, grypę, ale też zapobiegać ich powstawaniu. Świetnie łagodzi objawy takie jak kaszel, ból gardła, katar, pomaga zregenerować organizm. Może niszczyć pasożyty, bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Od dawna stosuje się go w leczeniu próchnicy i zmniejszenia nasilenia zapalenia dziąseł.

Propolis wzmacnia układ odpornościowy i poprawia jego działanie. W rezultacie chroni przed najpowszechniejszymi infekcjami. Wspomaga organizm, żeby był w stanie zwalczać patogeny, grzyby, wirusy i bakterie. Zamiast leków na receptę warto sięgnąć po propolis, który nie niszczy flory bakteryjnej jelit.

Ma silne działanie przeciwutleniające, które chroni ludzki organizm na poziomie komórkowym. W powietrzu, wodzie, artykułach spożywczych i wszędzie dookoła nas mogą znajdować się substancje, które prowadzą do powstawania wolnych rodników w organizmie. Bronić się przed nimi możemy wyłącznie antyoksydantami. Jeśli nie będziemy ich dostarczać, zwiększamy ryzyko wielu chorób przewlekłych.

Wolne rodniki przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych. Przeprowadzanych jest coraz więcej badań związanych z działaniem przeciwnowotworowym flawnoidów znajdujących się w propolisie. Na ich podstawie można powiedzieć, że regularne spożywanie propolisu może zapobiegać różnym chorobom nowotworowym.

Propolis powinien być integralną częścią naszego życia, ponieważ jest jak „tarcza” chroniąca zdrowie. Skutki uboczne propolisu są mało znane. Na pewno nie zaleca się jego spożywania osobom, które są uczulone na produkty pszczele.

"Jestem pracownikiem naukowym, pracuję zatem umysłowo. Moja praca wymaga dużej koncentracji i zapamiętania wielu treści. Od kiedy stosuję mleczko pszczele praca moja jest zdecydowanie wydajniejsza. Wcześniej, by walczyć ze zmęczeniem piłam 3 kawy dziennie, teraz wystarczy jedna mała. Zauważyłam również, że mleczko pszczele nie tylko niweluje zmęczenie, ale dodaje energii i wigoru ciału. Włosy, cera są zdrowsze, kondycja lepsza, umysł bardziej skoncentrowany. Polecam wszystkim tym, którzy chcą się czuć dobrze przez cały dzień."
ML • Warszawa
Zobacz inne opinie
WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2017