Mleczko pszczele – Witaminowy koktajl

Kompozycja mleczka pszczelego zależy od licznych czynników. Wpływ ma na to pochodzenie, czas zbiorów, a także biologiczne właściwości pszczół. Możemy wyróżnić kilka podstawowych właściwości charakteryzujących mleczko.

Mleczko pszczele składa się w ok. 66% z wody, ok. 15% stanowią cukry – glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza itp. Około 13% to prolina, pozostałe ok. 6% składników wypełniają lipidy.

Ponadto w mleczku znajdują się różnorodne witaminy, najczęściej witaminy grupy B. Najbogatsze jest w wit. B5. Witamina ta jest odpowiedzialna za metabolizm komórek znajdujących się w mózgu, nerkach, wątrobie oraz mięśniach. Zawiera w niezwykle dużym stopniu składniki mineralne i pierwiastki śladowe takie jak: żelazo, miedź, wapń, fosfor, krzem, azot, chrom i siarka. Te ostatnie odgrywają fundamentalną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, bowiem odpowiedzialne są za reakcje, które kierują metabolizem.

W mleczku znajdują się też składniki, które występują w bardzo małych ilościach, ale również są niezwykle ważne, ponieważ są to składniki antybakteryjne, antybiotykowe, hormony oraz substancje odpowiedzialne za rozwój organizmu.

Badanie specyficznych własności i składników mleczka pszczelego jest kontynouwane do dnia dzisiejszego.

Niedawno rosyjscy badacze odkryli, że mleczko zawiera również kwas rybonukleinowy i deoksyrybonukleinowy, które odgrywają kluczową rolę w budowie komórek ludzkiego organizmu.

WWW.MLECZKO-PSZCZELE.PL © 2010 - 2017